Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 maja 2017 r.
9:00

Wiosna, czyli najpiękniejszy czas w kuchni. Oto 10 zielonych dań

0 0 A A

Młody szpinak sprawdzi się w sałatce, kanapce, przekąskach i daniach obiadowych. Polecamy makarony ze szpinakiem, pierogi i naleśniki ze szpinakowym nadzieniem. Szpinak dobrze komponuje się z owocami morza i rybami

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczyna się najpiękniejszy czas w kuchni. Na straganach jest cukinia, młoda kapusta, ogórki na małosolne, polskie pomidory, szpinak i koperek. Na łąkach i miedzach kurdybanek, majowa pokrzywa i dziki szczaw. Oto 10 smacznych, zielonych dań

Zielono i sezonowo. Nowy trend coraz śmielej wkracza do restauracji w Lublinie i regionie. Prekursorem jest Jean Bos, który przez wiele lat gotował dla króla Belgii. - Każde mięso, warzywo i owoc miało certyfikat ze źródłem pochodzenia. Nie było produktów anonimowych. Na talerzach musiało być zielono od ziół, warzyw i kwiatów - wspomina Jean Bos. Dziś w restauracji Eco hotelu Agit komponuje dania z dużym udziałem kwiatów jadalnych. 

- Dzikusy (jadalne chwasty) i kwiaty to mój konik - dodaje Agnieszka Filiks, która w swojej autorskiej restauracji Willa Filiks w Nałęczowie serwuje zupę z majowej pokrzywy.

Bluszczyk kurdybanek to jadalny chwast z błękitnymi kwiatuszkami. Jest doskonałym dodatkiem do potraw z ziemniaków i mięs. Liście babki lancetowatej można smażyć w cieście naleśnikowym. Czosnek niedźwiedzi idealnie nadaje się na zielone pesto, jest doskonałym dodatkiem do pierogów. Pokrzywa sprawdzi się w zupie i pikantnej tarcie.

A dziki szczaw? Zupę ze szczawiu gotował królowi Stanisławowowi Poniatowskiemu Paul Tremo. Oto przepis:

„Szczaw wypłucz, usiekaj, włóż w rondel i dodaj w proporcyją masła świeżego, co uduś trochę, i dobrym nalej rosołem, a gotuj kwadrans. Kiedy w lecie szczaw bardzo jest kwaśny, to gdy go usiekasz, wyciśnij sok z niego. Z szczawiu marynowanego także się tym samym robi sposobem. Wyjąwszy go z słoja, usiekaj, nalej rosołu, przygotuj, a jeżeli chcesz, to dodaj trochę masła”.

Caneloni ze szpinakiem

Składniki: 1 opakowanie Canneloni, 40 dag szpinaku, 1 jajko, masło, 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, mleko, mąka, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, żółty ser.

Wykonanie: rurki sparzyć i osączyć. Na maśle udusić posiekany szpinak z czosnkiem, dodać startą gałkę, sól, pieprz. Jajo rozkłócić, dodać odrobinę mleka i mąki, wlać do szpinaku, wymieszać, następnie nakładać farsz do Caneloni.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i polać śmietaną. Kto lubi, może do śmietany dodać przecier pomidorowy.

Chłodnik

Składniki: pęczek botwiny, pęczek rzodkiewek i pęczek koperku. 3 ogórki gruntowe, litr kefiru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1 cytryna, szczypiorek.

Wykonanie: umyć botwinkę, posiekać razem z buraczkami. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru, gotować 5 minut, schłodzić. Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru razem z pokrojonym koperkiem i roztartym czosnkiem.

Dosłodzić, dodać sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. Zalać kefirem, obficie posypać szczypiorkiem.

Mizeria po ukraińsku

Składniki: 15 dag białego sera, 4 średnie ogórki, pół szklanki śmietany, 8 ząbków czosnku, 1 cebula, szczypiorek, sól, pieprz.

Wykonanie: ogórki pokroić w plastry, ułożyć w salaterce, wymieszać z roztartym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Posypać pokruszonym twarogiem, polać śmietaną, posypać drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki: główka młodej kapusty, 2 cebule, 1 pęczek koperku, 2 łyżki mąki, 10 dag masła, listek, ziele, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą, gotować pół godziny. Na maśle zeszklić cebulę, wsypać mąkę, podsmażyć, wlać wodę, dobrze wymieszać. Dodać do kapusty, wymieszać, dołożyć posiekany koperek. Można skropić sokiem z cytryny.

Pesto z niedźwiedziego czosnku

Składniki: 4 szklanki posiekanego czosnku niedźwiedziego, pół szklanki czarnych oliwek bez pestek, 6 łyżek startego parmezanu, 1 szklanka oliwy, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: zmiksować czosnek, bazylię, oliwki, dodać parmezan, oliwę, wymieszać, doprawić solą. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zalać odrobiną oliwy i schować do lodówki.

Pikantna sałatka z truskawek

Składniki: 0,5 kg truskawek, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: Truskawki należy pokroić na połówki, skropić oliwą, posolić, posypać grubo mielonym pieprzem. Smakuje znakomicie z plastrami szynki i talerzem serów.

Tarta pokrzywowa Agnieszki Filiks

Składniki: 250 dag kaszy jaglanej, 7 jaj, 1 szklanka śmietany 18 %, duży pęczek pokrzyw, 1 łyżka masła, 2 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, 30 dag ugotowanego udźca wołowego, 2 łyżki suszonych pomidorów, parmezan.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodze, poczekać, aż wystygnie. Pokrzywy podsmażyć na maśle, żeby straciły ognisty posmak. Do miski wbić 6 jaj, dodać śmietanę i pokrzywy, zblenderować. Ugotowaną kaszę połączyć jajkiem i kaszą manną, posolić i wyłożyć na blachę do tarty.
Na tak przygotowanej tarcie ułożyć kawałki mięsa, na to suszone pomidory, zalać masą pokrzywową, lekko oprószyć parmezanem. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Twarożek z kurdybankiem

Składniki: 25 dag sera półtłustego, 1 maślanka, 1 cebula, 3 oliwki faszerowane cytryną, 1 łyżeczka mielonego ostropestu, kilka gałązek kurdybanka, sól, biały pieprz

Wykonanie: cebulę posiekać z oliwkami i kurdybankiem. Dodać do rozkruszonego sera, wlać maślankę, dokładnie wymieszać, doprawić ostropestem, solą i białym pieprzem.

Zupa sałatowa

Składniki: 1 główka zielonej sałaty, 1 l bulionu, pieprz, sól, pęczek zielonego koperku, małe opakowanie śmietany lub jogurtu.

Wykonanie: liście sałaty dokładnie umyć i wrzucić do zimnej wody. Wyjąć i porwać palcami na drobne kawałki. Nie wolno sałaty kroić nożem. Zagotować bulion, wrzucić sałatę, gotować 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany koper i doprawić śmietaną. Zupę sałatową można wzbogacić zacierkami. Do ciasta można dodać koperek lub mielony szpinak. Zielone zacierki to ulubiony przysmak maluchów. Do zupy sałatowej można dodać trochę żółtego sera.

Zupa z pokrzywy

Składniki: 50 dag młodych listków z pokrzywy, 1,5 litra bulionu warzywnego, 10 dag bekonu, 1 mały kubek kwaśnej śmietany, 10 dag ostrego, żółtego sera, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: bekon pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Wrzucić do bulionu warzywnego. Zagotować. Dodać drobno posiekane listki pokrzywy. Po 10 minutach wlać śmietanę, doprawić solą z pieprzem. Na talerzach posypać startym, żółtym serem.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Centrum miasta rozbłyśnie na niebiesko. Jest ważny powód

Centrum miasta rozbłyśnie na niebiesko. Jest ważny powód

Lublin włącza się w międzynarodową akcję „Miasta na niebiesko”. Ma to zwrócić uwagę społeczeństwa na rzadką i ciężko wykrywalną chorobę.

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin rozpocznie walkę o to, żeby zakończyć sezon z jakimś trofeum. Na początek turnieju Final Four w Kaliszu wicemistrzynie Polski zmierzą się z Młynami Stoisław Koszalin

Powiat włodawski ma nowego starostę. "Nie będzie rewolucji w starostwie"

Powiat włodawski ma nowego starostę. "Nie będzie rewolucji w starostwie"

Mariusz Zańko nowym starostą powiatu włodawskiego. – Bezpieczeństwo, stabilizacja i rozwój. To trzy filary tej kadencji – ogłosił na dzisiejszej sesji nowy starosta z PiS.

Miasto daje kasę młodzieży z lubelskich szkół. Kto otrzymał wsparcie?

Miasto daje kasę młodzieży z lubelskich szkół. Kto otrzymał wsparcie?

Urząd Miasta Lublin rozstrzygnął konkurs grantowy dla dzieci i młodzieży z lubelskich szkół. 25 lubelskich placówek otrzyma nawet do 7,5 tys. zł.

Z konstytucją na rowerze

Z konstytucją na rowerze

Uczczą święto 3 maja pokonując kilometry na rowerze. Gminy Trzydnik Duży i Gościeradów zapraszają na trzeci już Rajd "Z konstytucją na rowerze".

Dorzuć grosza dla lubelskich sokołów. Będzie można śledzić ich wędrówki

Dorzuć grosza dla lubelskich sokołów. Będzie można śledzić ich wędrówki

Maluchy Wrotki i Czarta mają szansę otrzymać nowoczesne nadajniki, które pozwolą w przyszłości śledzić ich wędrówki. Potrzeba jednak ponad 18 tys. zł, a na razie udało się zebrać jedną trzecią całej kwoty.

Studenci przejęli Lublin. Ulicami przeszedł barwny korowód
Foto/wideo
galeria
film

Studenci przejęli Lublin. Ulicami przeszedł barwny korowód

Ulicami Lublina przeszedł korowód studencki i zainaugurował Dni Kultury Studenckiej. W tym roku motywem przewodnim był Dziki Zachód.

Wybory już były. Teraz czas na pierwsze sesje i ślubowania
terminy

Wybory już były. Teraz czas na pierwsze sesje i ślubowania

Wybory samorządowe za nami. W przyszłym tygodniu prezydenci miast i nowi radni złożą ślubowania. Podajemy terminy sesji w największych samorządach województwa lubelskiego.

Posypały się gole i czerwone kartki. Wyniki 22. kolejki bialskiej klasy okręgowej

Posypały się gole i czerwone kartki. Wyniki 22. kolejki bialskiej klasy okręgowej

W meczach 22. kolejki LKS Milanów rozgromił Tytana Wisznice 11:0, Orlęta Łuków pokonały Victorię Parczew 6:0. Nie odbyło się spotkanie Lutni Piszczac z Młodzieżówką Radzyń Podlaski, goście nie przyjechali na mecz. W smeczu Orła Czemierniki z Kujawiakiem Stanin goście w drugiej połowie ukarani zostali trzema czerwonymi kartkami. To konsekwencja pokazanych w pierwszej części żółtych kartoników

Sportowa hala dla Elektryka. Budowa ruszyła
galeria

Sportowa hala dla Elektryka. Budowa ruszyła

Na majówkę prace przystopowały, ale zaraz po niej znów ruszą pełną parą. Pod koniec kwietnia rozpoczęła się budowa nowej hali sportowej przy Regionalnym Centrum Edukacji Zawodowej w Biłgoraju, popularnie zwanym Elektrykiem.

Dumnie powiewa na lubelskim ratuszu. To jej dzień
ZDJĘCIA
galeria

Dumnie powiewa na lubelskim ratuszu. To jej dzień

Z okazji Dnia Flagi biało-czerwona dumnie powiewa na maszcie na lubelskim ratuszu.

Po zmianie władzy w mieście ze stanowiska rezygnuje dyrektor ośrodka kultury

Po zmianie władzy w mieście ze stanowiska rezygnuje dyrektor ośrodka kultury

Dyrektor Radzyńskiego Ośrodka Kultury zrezygnował ze stanowiska. A przy okazji z Facebooka zniknął oficjalny profil ośrodka. Wszystko to dzieje się tuż przed zmianą władzy w mieście. Jerzy Rębek z PiS oddaje stery w ręce Jakuba Jakubowskiego.

Wypadek na drodze Siedlce- Łuków. Utrudnienia dla kierowców

Wypadek na drodze Siedlce- Łuków. Utrudnienia dla kierowców

Kierowcy, uważajcie na trasie z Siedlec do Łukowa. Na drodze krajowej numer 63 zderzyły się dwa samochody.

Unia z nowym trenerem postawiła się Hetmanowi. Wyniki zamojskiej klasy okregowej

Unia z nowym trenerem postawiła się Hetmanowi. Wyniki zamojskiej klasy okregowej

Skazywana na pożarcie Unia Hrubieszów z nowym trenerem Piotrem Stadnickim przegrała 0:2 z Hetmanem Zamość, ale wstydu nie przyniosła. Kolejną niespodziankę sprawił Graf Chodywańce kończąc świetną serię Gromu Różaniec

Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium